fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobri američki podaci podižu dolar

Dobri američki podaci podižu dolar

London, (MINA-BUSINESS) – Na valutnim tržištima dolar je prošle sedmice blago ojačao prema euru, a znatnije prema japanskom jenu, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), međutim njegov je rast ograničen zbog slabljenja inflacionih pritisaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,15 odsto, na 97,4 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 0,8 odsto, na 111,75 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,1 odsto, na 1,1215 USD. Prošle sedmice je znatnije oscilirala i cijena britanske funte, što je posljedica neizvjesnosti u vezi Brexita.

Podršku dolaru pružili su bolji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji u SAD-u.

Tako je, na primjer, u petak objavljeno da je u martu u SAD-u otvoreno 196 hiljada radnih mjesta, oko 15 hiljada više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec prije.

Ti podaci su ublažili strahovanja od prebrzog usporavanja rasta najveće svjetske ekonomije.

Međutim, podaci su ukazali i na usporavanje rasta plata, što pokazuje da inflacioni pritisci slabe, pa je malo vjerovatno da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla ponovo početi zatezati monetarnu politiku.

„Podatak o zapošljavanju bolji je nego što se očekivalo, međutim razočarali su podaci o usporavanju rasta plata. Teze o smanjenju kamata čine se preuranjene, međutim istovremeno slabljenje inflacionih pritisaka govori protiv povećanja kamata. Stoga će Fed ostati strpljiv i čekati razvoj situacije”, kazao je analitičar u firmi Brown Brothers Harriman, Win Thin.

Podršku dolaru pružila je i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dvije najveće svjetske ekonomije.

Nakon još jednog kruga pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je krajem prošle sedmice da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma, koji bi mogao biti objavljen u roku od četiri sedmice.

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...