fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDobre ekonomske vijesti podstakle ulagače

Dobre ekonomske vijesti podstakle ulagače

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u ponedjeljak su porasle, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija, dok su vijesti o širenju koronavirusa pale u drugi plan.

Dow Jones je ojačao 0,51 odsto na 28.399 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 odsto na 3.248 poena, a Nasdaq indeks 1,34 odsto na 9.273 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su prošle sedmice oštro pali zbog strahovanja ulagača od širenja koronavirusa, na početku ove berzanski indeksi au nadoknadili dio gubitaka.

Ulagače je ohrabrio izvještaj Instituta za upravljanje nabavkom (ISM), prema kojem je u decembru fabrička aktivnost u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasla prvi put nakon pet mjeseci pada, što ukazuje na jačanje najveće svjetske ekonomije.

Pozitivno su na tržište uticale i vijesti iz kompanija.

Cijena dionice Tesle Motorsa skočila je skoro 20 odsto, nakon što je japanska kompanija Panasonic objavila podatke o kvartalnoj dobiti njene kompanije za proizvodnju baterija, koju posjeduje zajedno s Teslom.

Tehnološki sektor bio je najveći dobitnik, s rastom od 1,3 odsto, što se, između ostalog, zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta 2,4 odsto i Alphabeta 3,5 odsto.

Nakon zatvaranja Vol strita cijena dionice Alphabeta, krovne kompanije Googela, izgubila je te dobitke, jer ulagače nijesu impresionirali njeni kvartalni poslovni rezultati.

Ipak, većina od 228 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 1,1 odsto veće nego godinu prije, dok su na početku sezone objave poslovnih rezultata očekivali pad zarada o 0,6 odsto.

Zbog svega toga vijesti o širenju koronavirusa u Kini i van te zemlje bile su u drugom planu, iako broj umrlih i zaraženih i dalje raste.

Od tog virusa u Kini je dosad umrlo 425 ljudi, a zaraženo ih je više od 20,4 hiljade. Oko 150 slučajeva tog virusa zabilježeno je i u 23 zemlje svijeta, među kojima u SAD-u, Japanu, Britaniji i Francuskoj.

Kina preduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantina u nizu gradova do zabrane javnog okupljanja, ali posljednjih dana tržišta su bila pod pritiskom dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni uticaj na ekonomiju.

Neki analitičari kažu da tržište sada računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dostiči vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto na 7.326 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,49 odsto na 13.045 bodova, a pariski CAC 0,45 odsto na 5.832 boda.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...