fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalna transformacija neostvariva bez adekvatno pozicioniranog IT sektora

Digitalna transformacija neostvariva bez adekvatno pozicioniranog IT sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razvoj četvrte industrijske revolucije jasno ukazuje da digitalna transformacija nije trend već potreba, saopštili su iz Privredne komore (PKCG) i dodali da samo dobro razvijen IT sektor može pružiti kvalitetnu podršku tom procesu.

Na sjednici Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) PKCG, konstatovano je da IT sektor ima potencijal da iz horizontalnog preraste u vertikalni prioritet.

„To je potencijal koji bi valorizacijom dao značajan udio u bruto domaćem proizvodu (BDP), kako neposredno kroz plasiranje proizvoda i usluga na domaćem i stranom tržištu, tako i posredno kroz digitalnu transformaciju crnogorske privrede“, navodi se u saopštenju.

Sjednica je održana u prostorijama Glavnog kontrolno mjernog centra, u tornju na Dajbabskoj gori. Domaćin, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), tradicionalno je na prvoj sjednici Odbora u godini, prezentovala stanje na polju elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

Predstavnici IT sektora aplelovali su na donosioce politika da na adekvatan i sistemski način pozicioniraju IT sektor, na mjesto koje mu u savremenoj ekonomiji i pripada.

„S obzirom na važnost IT sektora u Industriji 4.0, potencijale koje ima, i čiji razvoj može značajno uticati na podizanje konkurentnosti crnogorske privrede, neophodno je da se na državnom nivou iskaže veći stepen razumijevanja procesa digitalne transformacije, uloge i potencijala IT sektora“, saopšteno je na sjednici.

Zamjenik izvršnog direktora EKIP-a i rukovodilac sektora za elektronske mreže i servise, Pavle Mijušković, informisao je članice Odbora o vrijednostima najznačajnijih indikatora, te realizovanim i planiranim aktivnostima tog regulatora.

Prezentovani podaci, kako je saopšteno, potvrđuju lidersku poziciju Crne Gore u pogledu komunikacione infrastrukture.

Pokrivenost i dostupnost širokopojasnog pristupa internetu brzine veće ili jednake 100 megabita po sekundi (Mbps) iznosi 78,45 odsto.

Trend porasta broja korisnika mobilne telefonije i mobilnog interneta zadržao je trend kontinuiranog rasta, dok je penetracija mobilne telefonije u prošloj godini iznosila 181 odsto.

„Zaključak je da suosnovne pretpostavke za uspješno sprovođene procesa digitalne transformacije na zavidnom nivou“, dodaje se u saopštenju.

Najznačajnija aktivnost u narednom periodu je uspostavljanje 5G mreže, koja je ključna infrastruktura za implementaciju naprednih internet tehnologija.

Na sjednici je predstavljen i portal www.geoportal.ekip.me, na kojem se na interaktivnim mapama nalaze podaci o elektronskoj komunikacionoj infrastrukturi kojom raspolažu operatori elektronskih komunikacija.

Članice Odbora usvojile su prošlogodišnji izvještaj o radu.

Plan rada sa akcionim, usvojen je uz ocjenu da je veoma kvalitetan i ambiciozan i da od angažovanosti članica Odbora zavisi ispunjenje plana.

Koordinarka za izradu Mape puta ka cirkularnoj ekonomiji, Marija Raspopović, informisala je članice Odbora o statusu izrade i sadržaju ovog dokumenta, u čijoj izradi su mogućnost učešća imali svi predstavnici relevantnih sektora.

„Informisanje i aktivno učešće u kreiranju smjernica za pravce razvoja koji nam predstoje, pored digitalne transfromacije i cirkularne i zelene ekonomije, aktivnosti su u kojima je učešće privrednika neophodno, jer se dobija na kvalitetu i kompletnosti“, navodi se u saopštenju.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije