fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnoj Gori potreban jasan put ekonomskog razvoja

Crnoj Gori potreban jasan put ekonomskog razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je u okviru projekta Akcija objavio dokument kojim bi se pokrenula sveobuhvatna javna diskusija o ključnim potencijalima, slabostima, prilikama i mogućim scenarijima za pokretanje značajnijeg razvoja crnogorske ekonomije.

Publikacija pod nazivom Polazne osnove novog koncepta održivog privrednog razvoja Crne Gore, dostupna je na linku https://www.cdtmn.org/analize/polazne-osnove-novog-kocenpta-odrzivog-privrednog-razvoja-crne-gore-uvodni-dio/

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, kazao je da je publikacija izrađena uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

“Dokument je pripremio tim eksperata iz različitih oblasti koji su, kroz višemjesečni rad, zaokružili i javnosti ponudili opservacije različitih oblasti koje mogu uticati na ekonomski razvoj”, naveo je Koprivica u saopštenju.

Tako zainteresovana zajednica može čitati o ključnim razvojnim prednostima, slabostima i potencijalnim modelima razvoja Crne Gore, problematičnoj tranziciji, potrebi usvajanja stvarnog koncepta održivog razvoja zemlje, neophodnosti razvoja socijalnogi kapitala, ključnim pitanjima u oblastima energetike, turizma, proizvodnje i poljoprivrede, analizi makroekonomskih pokazatelja i drugim zanimljivim temama.

Koprivica je naveo da žele da pokrenu proces organizovanja različitih vrsta javnih debata o inicijalnim idejama koje su predstavili u publikaciji.

“Cilj je čuti što više različitih mišljenja, sugestija i dobronamjernih kritika, koje ćemo implementirati u ovaj dokument. Nakon toga, pokušaćemo da pripremimo nekoliko scenarija koji će zapravo predstavljati alternativne puteve razvoja crnogorske ekonomije”, objasnio je Korpivica.

Takođe, kako je dodao, žele da uključe što veći broj aktera javnog života i stručnjaka iz različitih oblasti i pokrenu debatu koja će na kraju postati i politička.

“Naša je ambicija da pokušamo da napravimo politički konsenzus o ključnim pravcima za pokretanje ekonomskog razvoja države, čije, makar ključne djelove, prihvata većina političkih subjekata. Smatramo da nam je neophodan kontinuitet pravaca ekonomskog razvoja. Potrebno nam je da dolaskom novih vlada ne krećemo iz početka, nego da taj put bude utaban, a da svaka nova vlada donosi nove ideje i specifičnosti u prelasku tih puteva i ostvarivanju zadatog cilja”, poručio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, budući da je očigledno da postojeća politička i nacionalna polarizacija društva onemogućava politički konsenzus, ostaje da se provjeri da li je taj konsenzus moguć na polju ekonomije.

Publikacija je pripremljena u okviru projekta Akcija, koji ima za cilj uključivanje pojedinaca, udruženja i nevladinih organizacija (NVO) sa visokim stručnim referencama, u dijalog o svim važnim problemima koji opterećuju crnogorsko društvo.

“Na ovaj način stvaramo svojevrsnu bazu znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koju ćemo ponuditi državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva. Stavovi i tvrđenja u ovom dokumentu ne moraju nužno odražavati i stavove CDT-a”, zaključio je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...