fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnoj Gori 10,5 miliona EUR

Crnoj Gori 10,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za osam tematskih projekata koji se finansiraju u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014–2020. odobreno je 40 miliona EUR, od kojih je za crnogorske partnere opredijeljeno 10,5 miliona EUR.

Zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka, Ivana Glišević Đurović, kazala je prilikom dodjele grantova za tematske projekte, da je to rezultat uspješnog broja rada institucija i organizacija tri države.

„Odobreni su projekti iz oblasti kulture, vanrednih situacija, zdravstva, poljoprivrede, turizma, saobraćaja i konkurentnosti“, kazala je Glišević Đurović na ceremoniji koju je organizovala Kancelarija za evropske integracije.

Kada je riječ o oblasti kulture, u okviru projekta 3C gdje je vodeći partner Ministarstvo kulture, planirana je restauracija starog zatvora u Kotoru koji će postati sjedište regionalnog centra za razvoj kulture i kreativnih industrija.

Glišević Đurović je rekla da je u oblasti konkurentnosti aktivnostima projekta Smart Adria, gdje je vodeći partner Ministarstvo ekonomije, predviđeno uspostavljanje tri laboratorije zasnovane na konceptu plavog rasta u Crnoj Gori, Albaniji i regijama Pulja i Molize.

Ona je podsjetila da je ukupna vrijednost Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014–2020, 93 miliona EUR.

„Od toga prvim pozivom za dostavljanje predloga projekata je opredijeljeno 30,5 miliona EUR za 32 projekta. Ponosni smo na činjenicu da je za aktivnosti crnogorskih partnera opredijeljeno 7,4 miliona EUR“, rekla je Glišević Đurović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije