fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski Telekom će pomoći digitalnu transformaciju privrede

Crnogorski Telekom će pomoći digitalnu transformaciju privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom će pomoći da se ubrzaju procesi digitalne transformacije, saopštio je njegov izvršni direktor Stjepan Udovičić i dodao da se nada da će digitalizacija i pojednostavljenje poslovanja biti prepoznato u crnogorskoj poslovnoj zajednici.

On je, prilikom posjete delegacije Privredne komore (PKCG), sa predsjednicom Ninom Drakić na čelu, toj kompaniji, kazao da će digitalizacija doprinijeti privlačenju stranih investitora koji ovdje budu željeli da započnu posao.

Iz PKCG je saopšteno da je Crnogorski Telekom kompanija laureat Nagrade krovne poslovne asocijacije za inovativnost, a zavrijedio je prestižno priznanje razvojem platforme eTrust, web portala za lako i sigurno digitalno potpisivanje, pečatiranje, verifikovanje i vremensko pečatiranje dokumenata koji je namijenjen građanima i preduzećima.

Iz PKCG je saopšteno da usluga omogućava pristup sa mobilnog telefona, tableta ili računara, bilo kad i bilo gdje. Dovoljna je internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator.

Kako su rekli iz kompanije, osloboditi se papirologije i imati zakonski validnu elektronsku dokumentaciju nikada nije bilo jednostavnije nego sada, uz njihove servise bazirane na uslugama povjerenja, čiji su registrovani i kvalifikovani pružalac u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. Ove usluge omogućavaju visok nivo pouzdanosti elektronske razmjene i obrade podataka. Bazirane su na postupcima koji garantuju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalnom svijetu i imaju vrijednost dokaza.

Udovičić je zahvalio na nagradi i dodao da u slučaju digitalizacije Crna Gora ima prednost što je mala država.

“Prednost male zemlje je velika jer se stvari mogu vrlo brzo promijeniti i vidjeti ogromni rezultati. Crnogorski Telekom će pomoći da se ubrzaju procesi digitalne transformacije. Digitalno je brže i sigurnije i drago nam je što smo u središtu tog procesa zajedno sa vama”, rekao je Udovičić.

Čestitavši Udovičiću na vrijednoj nagradi, Drakić je kazala da očekuje i da će Privredna komora koristiti eTrust prilikom jedne od predstojećih faza digitalizacije svog poslovanja.

“Nadam se da ćemo kao institucija koja zastupa cjelokupnu crnogorsku privredu dati podstrek poslovnoj zajednici i motivaciju da ide ka digitalnoj transformaciji”, navela je Drakić.

Tokom otvorenog razgovora bilo je riječi o potrebi unapređenja ambijenta za razvoj sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, sa naglaskom na zakonodavni i obrazovni okvir.

Sagovornici su saglasni da je neophodno graditi kadrove za oblasti privrede koje ostvaruju najviše dodate vrijednosti, te da tržište rada treba pripremiti za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Drakić je istakla da je Privredna komora na raspolaganju Crnogorskom Telekomu za sve inicijative koje mogu unaprijediti poslovni ambijent, a naročito zakonodavni okvir.

“Želim da radimo sa partnerima kakva je Privredna komora na razvoju dobre klime, naročito za mlade i na promovisanju pravih vrednosti. Na tom putu potrudićemo se da budemo jako inkluzivni za sve ideje koje budu na stolu i bićemo slobodni da vas kontaktiramo za inicijative koje mogu tome doprinijeti”, rekao je Udovičić.

U razgovorima su učestvovali potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović, sekretarka Odbora udruženja ICT Nada Rakočević, tehnički direktor Crnogorskog Telekoma Jovan Ćetković, direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju Dušan Banović i direktor komercijalnog sektora Predrag Perković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije