fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora želi da unaprijedi ekonomsku saradnju sa Južnom Korejom

Crna Gora želi da unaprijedi ekonomsku saradnju sa Južnom Korejom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora želi da unaprijedi odnose sa Južnom Korejom na više nivoa, naročito na polju privrede, zelene ekonomije, energetike, digitalne tehnologije, obrazovanja, razvoja preduzetništva, inovacija i razmjene znanja, saopštio je potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović.

On je na sastanku sa nerezidentnim južnokorejskim ambasadorom, Hjong-ćan Čeom, kojem je prisustvovao i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, kazao da Crna Gora Južnu Koreju smatra važnim i respektabilnim, prijateljski nastrojenim partnerom.

Bojanić je rekao da između Crne Gore i Južne Koreje postoji ogroman prostor za unapređenje saradnje, naročito u oblasti privrede, kroz snažnije povezivanje crnogorskih i korejskih kompanija preko kancelarije Korejske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA).

Hjong-ćan Če je saopštio da je Južna Koreja uvijek spremna da pomogne prijateljskim zemljama i da će u tom smislu nastaviti, najavljujući realizaciju donacije broda u vrijednosti od 200 hiljada USD za istraživanje mora.

On je dodao da između dvije zemlje postoji dobra ekonomska saradnja, koja se najbolje ogleda u tome da se zapaža rast trgovinske razmjene među njima.

Abazović je na sastanku podsjetio da su najbolji pokazatelj odličnih odnosa dvije države vrijedne donacije koje je Južna Koreja uputila Crnoj Gori tokom koronakrize, u vidu hiljadu PCR testova i 277 hiljada zaštitnih maski, u vrijednosti od 200 hiljada USD.

Hjong-ćan Če je, govoreći o jačanju saradnje u oblasti kulture i povezivanja građana dvije države, najavio organizovanje kulturno-umjetničkog događaja u Podgorici koji će približiti tradiciju Južne Koreje Crnoj Gori i njenim građanima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije