fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ove godine dobija kreditno-garantni fond

Crna Gora ove godine dobija kreditno-garantni fond

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi ove godine trebalo da dobije kreditno-garantni fond, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da su u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) počeli osnivanje tog fonda.

“To je veliki posao i treba naći stručne ljude koji će raditi u tom fondu. Očekuje se da će formiranje tog fonda biti završeno u ovoj godini”, rekao je Odović, prenosi portal RTCG.

On je dodao da su o kreditno-garantnom fondu privrednici najviše i pričali.

“U dijalogu s bankama istakli su da nije problem ni u likvidnosti banaka, koliko u potrebi formiranja tog fonda, koji bi smanjio rizik bankama i uslovio lakše i veće plasiranje tih sredstava”, objasnio je Odović.

Odović je, govoreći o najnovijem Vladinom paketu podrške građanima i privredi, kazao da je njegov cilj pomoć socijalno ugroženom, te stanovništvu u socijalnog potrebi, ali i penzionerima sa najnižim primanjima do 222 EUR i privredi.

On je podsjetio na smanjenje računa za struju nezaposlenima koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ), kao i penzionerima sa primanjima do 222 EUR, pod uslovom da se na penzionera ili nezaposlenu osobu vodi brojilo.

“Što se tiče pomoći privredi, u realizaciji prethodnog paketa mjera imali smo blisku saradnju sa privrednicima, pa smo kroz implementaciju prvog paketa mjera osluškivali privredu, imali dijalog sa njima i pokazali da ova Vlada ulaže ogromne napore da izađe u susret zahtjevima privrednika kako bi oživjela privredna aktivnost u Crnoj Gori”, rekao je Odović.

Biće, kako je dodao, nastavljena subvencija zarada za april, maj i jun ove godine.
(kraj) jlb

Najčitanije