fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora mora raditi na širenju proizvodne baze

Crna Gora mora raditi na širenju proizvodne baze

Podgorica, Brisel, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora nema uticaj na globalne ekonomske trendove, ali kao otvorena ekonomija mora raditi na širenju svoje proizvodne baze, diverzifikujući industriju na one aktivnosti u kojima može imati komparativne prednosti, ocijenjeno je u Briselu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miloš Medenica i generalni direktor Direktorata za ekonomsko-finansijski sistem Danko Dragović, borave u službenoj posjeti Briselu, povodom učešća na Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana i Turske.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je posjeta Belgiji bila prilika i za organizovanje niza sastanaka sa šefom misije Crne Gore pri Evropskoj uniji (EU) Petrom Markovićem i ambasadorom Crne Gore za Belgiju i Luksemburg, Ivanom Lekovićem.

„U otvorenoj diskusiji, učesnici Ministarske konferencije razgovarali su na temu ekonomskih izazova u zemljama Zapadnog Balkana i mjera za podršku održivom i inkluzivnom oporavku od ekonomske krize“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno na sastanku, ekonomske performanse su u prethodnom periodu bile u velikoj mjeri testirane posljedicama rata u Ukrajini i rasta cijena hrane i energenata, kao i opštom neizvjesnošću izazvanom ekonomskim i političkim kretanjima u Evropi.

Ulaganjem u turizam, energetiku, poljoprivredu i IT sektor, Crna Gora, kako je poručeno, može dugoročno realizovati makroekonomski potencijal kojim raspolaže.

Tokom boravka u Briselu, delegacija Ministarstva posjetila je Misiju Crne Gore pri EU i ambasadu Crne Gore za Belgiju i Luksemburg, sa ciljem razmatranja mogućnosti za opremanje dijela zgrade diplomatskog predstavništva Crne Gore koji nije u funkciji već dugi niz godina, odnosno renoviranja i rekonstrukcije zgrade u cjelini, imajući u vidu da se radi o objektu na prestižnoj lokaciji koji je potrebno učiniti uslovnim i reprezentativnim.

„U razgovoru sa ambasadorima Marković i Leković, konstatovano je da je neophodno obezbijediti adekvatan prostor za rad crnogorskih diplomata na ovoj značajnoj adresi, s obzirom na porast broja zaposlenih i rastuću potrebu dodatnog upošljavanja, proporcionalno usložnjavanju obaveza koje će naša zemlja preuzeti prijemom u punopravno članstvo u EU“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije