fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora do kraja 2025. može ispuniti završna mjerila za poglavlja 14...

Crna Gora do kraja 2025. može ispuniti završna mjerila za poglavlja 14 i 21

Podgorica, Skoplje, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora do kraja 2025. godine može ispuniti sva završna mjerila za pregovaračka poglavlja 14 i 21, koja se odnose na saobraćajnu politiku i Trans-evropske mreže, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

On je na godišnjem sastanku Ministarskog savjeta Transportne zajednice jugoistočne Evrope sa ministrima saobraćaja Zapadnog Balkana, Gruzije, Moldavije i Ukrajina, kao i predstavnicima Evropske komisije (EK), razgovarao o reformama koje se tiču transportnih mreža u regionu, usklađivanju sa zakonodavstvom i standardima EU, kao i socijalnim aspektima transporta.

“Ključan izazov predstavlja priprema novog Zakona o željeznici i Zakona o interoperabilnosti i bezbjednosti u željeznici i sa tim povezano buduće funkcionisanje nezavisnog regulatornog tijela u željeznici. Ohrabren sam da uskoro možemo očekivati dolazak eksperata EK, koji će nam pomoći u nekim reformskim mjerama”, rekao je Radulović.

On je, kao panelista na ministarskom panelu ITS konferencije, istakao značaj i planove koje Crna Gora ima kada je riječ o implementaciji ITS u oblasti saobraćaja.

“Razvoj ITS je jedna od mjera u okviru Reformske agende koju Crna Gora mora ispuniti da bi koristila mogućnosti koje će pružiti nova inicijativa EK, označena kao Plan rasta” naveo je Radulović.

Na marginama konferencije u Skoplju, Radulović je razgovarao sa predstavnicima EK, a imao je i bilateralni sastanak sa ministrom saobraćaja Sjeverne Makedonije, Blagojem Bočvarskim.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije