fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u

Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, podržane naznakama potražnje u Sjedinjenim Američki Državama (SAD) nakon sporije od očekivane inflacije u aprilu i nižih zaliha u prošloj sedmici.

Cijena barela je na londonskom tržištu ostala gotovo nepromijenjena na 82,79 USD. Cijena se nije značajnije promijenila ni na američkom tržištu i iznosila je 78,67 USD.

Cijene nafte podstaklo je smanjenje američkih zaliha i raspoloženje rizika na širim tržištima, usljed naznaka popuštanja inflacije u SAD-u, otvarajući mogućnost blaže politike centralne banke Federalne rezerve (Fed), smatraju analitičari.

Američke zalihe sirove nafte, benzina i derivata pale su prošle sedmice, odražavajući povećanje prerade u rafinerijama i naftne potražnje, pokazali su službeni podaci američke vlade.

Zalihe sirove nafte pale su 2,5 miliona barela, na 457 miliona barela, u odnosu na procjene analitičara iz Reutersovog istraživanja da će se smanjiti za blažih 543 hiljade barela.

Potrošačke cijene u SAD-u porasle su u aprilu manje od očekivanog.

Međunarodna agencija za energiju snizila je svoju procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj godini.

​Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica ostao gotovo nepromijenjen, na 82,95 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije