fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 61 USD

Cijene nafte stabilne iznad 61 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 61 USD, podržane padom američkih zaliha i znakovima mogućeg značajnijeg ograničenja snabdjevanja iz vodećih proizvođača koji su bili protivteža zabrinutosti za privredu.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,56 USD. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, na 56,11 USD, prenosi Hina.

Od sredine sedmice podršku cijenama pruža izvještaj američke vlade, koji je neočekivano pokazao pad američkih zaliha u prošloj sedmici. Ukupno su zalihe sirove nafte i derivata smanjene za deset miliona barela.

Dodatnu podršku cijenama pružile su i izjave zvaničnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da je jedna od opcija za ublažavanje slabijih izgleda potražnje u narednoj godini još značajnije ograničenje ponude.

Prije nego što se eventualno obaveže da dodatno ograniči snabdjevanje, Saudijska Arabija, de facto vodeća članica OPEC-a, planira da istraje na disciplinovanom sprovođenju važećeg sporazuma koji sprovodi sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, tvrde anonimni izvori.

Značajniji pad cijena spriječila je i obustava proizvodnje na britanskom naftnom polju Buzzard kapaciteta 150 hiljada barela dnevno i kratkotrajno zatvaranje naftovoda Forties u Sjevernom moru. Prema izjavama izvora, proizvodnja na Buzzardu trebalo bi da se nastavi ovog vikenda.

Pritisak cijenama bio je zabrinutost zbog slabljenja ekonomskog rasta.

“Zbog usporavanja globalne privrede smanjiće se potražnja pa će rast cijena biti ograničen. Neće trebati puno da cijene ponovo krenu silaznom putanjom”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters smatraju da su veće šanse za izražajniji pad privrede nego za njegov sinhronizovani oporavak, uprkos novom ciklusu ublažavanja monetarne politike u velikim ekonomijama.

Druga je anketa pokazala da nedavno sklopljeno primirje u američko-kineskom trgovinskom ratu po mišljenju ekonomista ne predstavlja tačku zaokreta za ekonomiju i da nije smanjilo rizik recesije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u naredne dvije godine.

“Usporavanje koje se ogledalo u nedavno objavljenim američkim podacima iznova je pokrenulo glasine da američka ekonomija ‘hvata korak’ s ostatkom svijeta, koji usporava”, naveli su u bilješci klijentima analitičari RBC Capital Marketsa.

Iz Njemačke su stigle nove loše vijesti, o padu broja zaposlenih u privatnom sektoru u oktobru nakon pet godina rasta. Podatak navodi na zaključak da bi se posustajanje u trećem tromjesečju moglo otegnuti i na posljednja tri ovogodišnja mjeseca.

OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 61,63 USD, što znači da je porasla 1,21 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...