fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 58 USD

Cijene nafte stabilne iznad 58 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 58 USD budući da su prigušeni izgledi za svjetsku privredu i potražnju za gorivima bili protivteža signalima vodećih proizvođača da bi mogli dodatno ograničiti snabdjevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,4 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 52,69 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovinski spor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine poremetio je svjetske lance snabdjevanja i zakočio rast dvije vodeće svjetske ekonomije, smanjujući potrošnju goriva.

Kina, najveća uvoznica nafte u svijetu, ‘prizemljila’ je očekivanja u vezi sa nastavkom trgovinskih pregovora sa SAD-om u četvrtak i petak. Američki predsjednik Donald Trump predložio je povećanje carina na oko 250 milijardi američke kineske robe s 25 na 30 odsto od 15. oktobra ako pregovori ne pokažu znakove napretka.

Dodatno je cijene nafte pritisnuo izvještaj američke vlade koji je pokazao rast zaliha u najvećem svjetskom proizvođaču u prošloj sedmici, za 2,9 miliona barela, dvostruko više nego što su analitičari očekivali.

Protivteža je bila izjava glavnog sekretara Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Mohamada Barkinda koji je na pitanje kakve su šanse da proizvođači na sastanku u decembru značajnije ograniče snabdijevanje odgovorio da će se razmotriti sve opcije.

OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 58,65 USD, što znači da je porasla 12 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

buducnost, partizan, aba liga

Budućnost Voli bez finala

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija nijesu uspjeli da se plasiraju u finale plej-ofa...