fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne ispod 88 USD

Cijene nafte stabilne ispod 88 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 88 USD, jer su trgovce zabrinuli podaci iz kineske ekonomije, potisnuvši u drugi plan strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

U Londonu je nakon podna cijena barela s rokom isporuke u decembru bila viša 21 cent nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 87,66 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u januaru, takođe po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 86,42 USD.

Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 82,35 USD, prenosi Hina.

Trgovce su u utorak zabrinuli podaci koji su pokazali posustajanje poslovne aktivnosti u kineskoj ekonomiji u oktobru, što bi moglo značiti slabiju potražnju. Službeni indeks menadžera nabavke spustio se ispod 50 bodova, što upućuje na pad aktivnosti.

Posustajanje potražnje nagovještava i pad aktivnosti u eurozoni u trećem tromjesečju 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema preliminarnoj procjeni Eurostata.

Inflacija se u oktobru spustila na najniži nivo u dvije godine, na 2,9 odsto.

Slabljenje inflacije u zoni primjene zajedničke evropske valute ohrabruje ulagače, jer bi moglo da bude okidač za snižavanje ključnih kamatnih stopa.

Evropska centralna banka zadržala ih je prošle sedmice na važećem nivou, ističući slabljenje inflacije u uslovima zakočene potrošnje.

Snabdijevanje naftom povećalo se u oktobru za 180 hiljada barela dnevno, prema Reutersovom istraživanju, zahvaljujući u prvom redu isporukama iz Nigerije i Angole.

“su se nadovezali na stišana strahovanja od eskalacije sukoba na Bliskom istoku u ponedjeljak, dijelom i zbog, za sada, “postupne” izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze”, napisali su analitičari Commerzbanka.

Ulagači su ipak i dalje na oprezu i s pažnjom prate eventualne naznake širenja sukoba u ključnoj regiji za proizvodnju nafte.

“Rizici za rast cijena uključuju moguću prijetnju snabdijevanju, budu li regionalne sile direktnije uvučene u sukob. Iako to nije naš osnovni scenario, napominjemo da bi pad iranskog izvoza za 300 do 500 hiljada barela dnevno dodatno ograničio ionako tijesno snabdijevanje”, naveo je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, otklonio je u utorak apele da se borbe obustave kako bi se ublažila humanitarna kriza. Izraelske snage napadaju palestinsku islamističku grupu Hamas u mreži tunela ispod blokirane palestinske enklave.

Tržišta će takođe s pažnjom pratiti i objavu američke centralne banke o monernoj politici nakon završetka dvodnevne sjednice. Očekuje se da će banka zadržati kamatne stope na sadašnjem nivou.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak pojeftinio 50 centi na 91,1 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije