fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne blizu 119 USD

Cijene nafte stabilne blizu 119 USD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak blizu 119 USD budući da su poboljšani izgledi za potražnju iz Kine neutralisali nagovještaje pojačanog snabdijevanja Evrope naftom iz Venecuele i prigušeno raspoloženje zbog pada evropskih tržišta dionica.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 119,07 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 118,15 USD, prenosi Hrportfoio.

Cijene je na početku sedmice zakočila vijest da su Sjedinjene Američke Države (SAD) italijanskom Eniju i španskom Repsolu odobrile naplatu dugova od Venecuele u nafti, što bi značilo da bi od jula isporuke iz srednje Amerike mogle Evropi nadoknaditi dio izgubljenih ruskih barela.

Raspoloženje na tržištima nafte prigušio je i pad cijena na evropskim tržištima dionica.

Ipak, analitičari procjenjuju da cijene nafte neće dugo biti stabilne, s obzirom na postepenu normalizaciju života u Pekingu i Šangaju nakon dva mjeseca strogih mjera suzbijanja koronavirusa, što će značiti i pojačanu potražnju za naftom.

Potporu cijenama pružaju i ocjene da prošlosedmičnih odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o povećanju proizvodnje u julu i avgustu za 648 hiljada barela dnevno, 200 tisuća više nego što su planirali, neće riješiti problem slabog snabdijevanja.

Odluka OPEC+ vjerovatno neće poboljšati globalni naftni bilans zato što članice teško mogu realizovati planirano povećanje i zato što je ono skromnije od pada ruske proizvodnje, a neće riješiti ni problem nestašice naftnih derivata, rekli su analitičari.

OPEC je odvojeno objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 119,85 USD, što znači da je poskupio 2,7 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije