fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile prema 56 USD

Cijene nafte skočile prema 56 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 56 USD, nakon izvještavanja Kine o najmanjem dnevnom broju novih slučajeva koronavirusa od kraja januara, pa su se investitori ponadali oporavku potražnje u drugom potrošaču nafte u svijetu.

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je 1,59 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,6 USD. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 1,17 USD višoj cijeni, od 51,1 USD, prenosi Hrportfolio.

Prema podacima za utorak tempo rasta novih slučajeva koronavirusa u Kini usporio je na najniži nivo od 30. januara. Međunarodni stručnjaci ipak su i dalje oprezni u procjenama kada bi epidemija mogla dosegnuti vrhunac.

“Raspoloženje na tržištu poboljšano je paralelno sporijem tempu rasta broja novih slučajeva”, naveo je Kim Kwang-rae iz seulskog Samsung Futuresa.

Ograničenje putovanja prema Kini i iz te zemlje i karantina smanjili su potrošnju goriva. Dvije najveće kineske rafinerije najavile su da zbog pada potrošnje smanjiti preradu oko 940 hiljada barela dnevno ili oko sedam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je zbog epidemije koronavirusa snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom za 230 hiljada barela dnevno, prilično malo u poređenju sa drugima. Tako je američka vlada snizila procjenu rasta potražnje u ovoj godini za 310 hiljada barela dnevno.

Prošle sedmice OPEC je preporučio da se snabdjevanje smanji dodatnih 600 hiljada barela dnevno kako bi se zaustavio pad cijena nafte. Čeka se odgovor Rusije koja je poručila da joj treba više vremena za analizu preporuke.

OPEC i njegovi saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju snabdjevanje za 1,2 miliona barela dnevno.

Odvojeno je naftni kartel na svojim internet stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,16 USD, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

SDT, Slavko Stojanović, Viši sud

Potvrđena optužnica protiv Stojanovića

Podgorica, (MINA) - Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koji je Specijalno...