fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile iznad 63 USD

Cijene nafte skočile iznad 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su na međunarodnim tržištima iznad 63 USD nakon što su veliki proizvođači u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorili smanjenje proizvodnje, a Rusija i nezavisni proizvođači signalizirali podršku toj mjeri.

Na londonskom tržištu cijena barela je skočila 3,26 USD na 63,32 USD, dok je na američkom porasla 2,41 USD na 53,9 USD, prenosi SEEbiz.

Članice OPEC-a načelno su se dogovorile da smanje proizvodnju kako bi se podstakle niske cijene nafte. Razgovori su nastavljeni, a tržišta je ohrabrio pristanak Irana na smanjenje OPEC-ove proizvodnje oko 800 hiljada barela dnevno od sljedeće godine.

Teheran je pristao na dogovor nakon što je sa Saudijskom Arabijom postigao kompromis o mogućem izuzeću iz dogovorenih mjera, kazao je izvor u OPEC-u.

Naftni kartel želi podršku Rusije za dogovoreno smanjenje, a ruski ministar energetike Aleksander Novak vratio se u petak u Beč nakon što je o toj temi razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor u ruskom Ministarstvu energetike kazao je da je Moskva spremna da smanji proizvodnju oko 200 hiljada barela dnevno. Drugi izvori su kazali da bi nezavisni proizvođači mogli smanjiti snabdijevanje dodatnih 200 hiljada barela dnevno, što bi značilo da bi se ponuda smanjila ukupno 1,2 miliona barela dnevno.

Od kraja prošle godine OPEC, Rusija i Sjedinjene Američke Države (SAD), najveći proizvođači nafte u svijetu, povećali su proizvodnju 3,3 milioa barela dnevno, na ukupno 56,38 miliona barela dnevno, podmirujući gotovo 60 odsto globalne potražnje.

Najveći udio u tom skoku ima američka proizvodnja, koja je od početka 2016. porasla 2,5 miliona barela dnevno, na rekordnih 11,7 miliouna barela dnevno, osiguravši SAD-u status najvećeg proizvođača nafte u svijetu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 58,79 USD, što znači da je bila niža 1,29 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

SDT, Slavko Stojanović, Viši sud

Potvrđena optužnica protiv Stojanovića

Podgorica, (MINA) - Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koji je Specijalno...