fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile iznad 44 USD

Cijene nafte skočile iznad 44 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 USD nakon što je američka korporacija Moderna objavila da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa 94,5 odsto.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,48 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,26 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,5 USD i njime se trgovalo po 41,63 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je na početku sedmice oraspoložila objava Moderne da se njena eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 pokazala efikasnom kod 94,5 odsto učesnika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kompanija planira da podnese zahtjev za odobrenje vakcine u Sjedinjenim Američkim Državama u narednim sedmicama.

Objava Moderne nadovezuje se na prošlosedmičnu obavijest američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihova eksperimentalna vakcina prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja pokazala efikasnost kod nešto više od 90 odsto ispitanika.

Na tržištima se nadaju da bi vakcina mogla umanjiti štetu koju je u globalnoj ekonomiji prouzrokovala pandemija koronavirusa.

Cijene nafte podstakli su i podaci iz Kine i Japana, druge i treće ekonomije svijeta. Japan je u trećem tromjesečju izašao iz recesije, a kineske brojke pokazuju da su rafinerije u oktobru svakodnevno prerađivale rekordne količine sirove nafte.

Dobro raspoloženje podržavaju i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, koji su u prošlom mjesecu smanjili proizvodnju čak i nešto više od dogovorenih 7,7 miliona barela dnevno.

Prema prvobitnom dogovoru, od januara bi trebalo da se ublaže rezovi, na nekih 5,7 miliona barela dnevno, ali u posljednje vrijeme se signalizira da bi se mogao produžiti važeći sporazum i na iduću godinu.

Za sjutra je zakazan sastanak ministarskog odbora OPEC+, koji bi mogao preporučiti promjene proizvodnih kvota. Svi će ministri razmotriti njihove predloge na sastanku 30. novembra i 1. decembra.

“Ne može se poreći da je tržište nafte u potpunosti u rukama OPEC+, jer je ta organizacija jedini razlog zašto cijene nafte nijesu 20 USD po barelu, te je njihov predstojeći sastanak 30. novembra/1. decembra značajan”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Izazov će za OPEC+ biti brzi oporavak proizvodnje u Libiji, na više od 1,2 milouna barela dnevno, uz paralelno slabljenje nade da će se potražnja za gorivima ove zime oporaviti, s obzirom na usporavanje prometa širom Evrope i SAD-a.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u petak iznosila 42,05 USD, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Zaplijenjeno preko 300 kilograma rezanog duvana

Podgorica, (MINA) – Crnogorska granična policija zaplijenila je više od 300 kilograma (kg) rezanog...