fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skliznule ispod 54 USD

Cijene nafte skliznule ispod 54 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na svjetskim tržištima ispod 54 USD, pritisnute zabrinutošću zbog viškova u ponudi i straha od posustajanja globalne ekonomske aktivnosti.

Cijena barela je pala 1,02 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 53,45 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centa nižoj cijeni, od 45,42 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je podržao talas kupovina nakon klizanja cijena u posljednje vrijeme pod pritiskom straha od prekomjernog snabdijevanja, privremenog zatvaranja pojedinih državnih službi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog nesuglasica u Kongresu oko predloga budžeta za narednu godinu i američko-kineskih trgovinskih napetosti koje bi mogle zakočiti svjetsku privredu.

Dodatno je cijene nafte podržao i oporavak tržišta dionica nakon što je američki predsjednik Donald Trump poslao umirujuću poruku ulagačima.

Trgovci su se ponovo usmjerili na višak u snabdijevanju i stanje u globalnoj ekonomiji u kontekstu podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i američko-kineskog trgovinskog sukoba.

“Strah od daljeg pada cijena i dalje je prisutan”, rekao je Johannes Gross iz konsultantske kuće JBC Energy.

U prethodna tri mjeseca smatralo se da će globalno naftno tržište biti nedovoljno snabdjeveno tokom zime na sjevernoj Zemljinoj polulopti, s obzirom da su američke sankcije Iranu sa svjetskog tržišta uklonile velike količine iranske nafte.

U međuvremenu su ostali izvoznici više nego kompenzovali taj manjak, pa su globalne zalihe porasle, pojačavši pritisak na cijene nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, predvođena Rusijom, odlučile su da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno, što je nešto više od jedan odsto globalne potrošnje.

Dogovor stupa na snagu tek narednog mjeseca, a proizvodnja nafte u SAD-u, Saudijskoj Arabiji i Rusiji je već na rekordnim vrijednostima, ili nadomak njih.

Pritom je SAD, s 11,6 miliona proizvedenih barela nafte dnevno, već pretekao Saudijsku Arabiju i Rusiju i zauzeo na poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Paralelno vijesti iz Irana potvrđuju da snabdijevanje nije ugroženo.

Iako su američke sankcije ograničile prodaju iranske nafte, iz Teherana poručuju da tamošnje privatne izvozničke kompanije nemaju problema s prodajom nafte.

OPEC nije objavio podatke o cijeni barela svoje korpe nafte, zbog božićnih praznika.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije