fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prešle 91 USD

Cijene nafte prešle 91 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u srijedu 91 USD budući da su ulagače zabrinule pojačane napetosti na Bliskom istoku nakon napada na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi i poziv Irana da se Izraelu uvede naftni embargo.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 1,33 USD i iznosila je 91,23 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 87,94 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su u cijenu uračunala premiju rizika zbog sukoba Izraela i palestinskog Hamasa koji se u utorak zaoštrio napadom na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi i pogibijom gotovo 500 ljudi. Napad je izazvao talas protesta u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj.

Jordan je otkazao samit na kojem je trebalo da ugosti američkog predsjednika Joea Bidena i egipatske i palestinske čelnike. Biden je u srijedu doputovao u Izrael i izrazio solidarnost s Tel Avivom, naznačivši da je sklon da prihvati izraelsku tvrdnju da su eksploziju u bolnici izazvali militanti.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian pozvao je u saudijskoj Džedi članice Organizacije islamske suradnje da Izraelu uvedu naftni embargo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njeni saveznici ne planiraju odmah da reaguju na poziv Irana, rekli su izvori u OPEC+.

Cijene nafte podržao je i pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za čak 4,4 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji su u utorak citirali podatke Američkog instituta za naftu (API). Vlada će objaviti podatke tokom dana.

Ulagače su istovremeno ohrabili znaci oporavka kineske ekonomije u trećem tromjesečju, uz stopu rasta od 1,3 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je rast bio 0,5 odsto.

Podaci su pokazali da je prerada nafte u septembru porasla rekordnih 12 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec budući da su rafinerije hvatale korak sa snažnom potražnjom za gorivom za prazničnog Zlatne sedmice i poboljšanom aktivnošću u industriji.

OPEC je odvojeno objavio podatke da je barel korpee nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 58 centi, na 92,65 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije