fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prekoračile nivo od 28 USD

Cijene nafte prekoračile nivo od 28 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 28 USD, podstaknute mjerama kojima američka banka nastoji da zaštiti najveću svjetsku ekonomiju od posljedica epidemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,38 USD u odnosu na prethodno zatvaranje na 28,41 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,54 USD višoj cijeni od 24,90 USD, prenosi SEEbiz.

Federalne rezerve (Fed) u ponedjeljak su predstavile čitav niz mjera kojima nastoje da obezbijede likvidnost i sačuvaju platežnu sposobnost kompanija uzdrmanih epidemijom.

Američki ministar finansija, Steven Mnuchin, rekao je da se nada i da će Kongres uskoro postići dogovor o paketu mjera pomoći ekonomiji čija bi vrijednost trebalo da iznosi dvije hiljade milijardi USD.

“To pruža snažnu potporu cijenama nafte, barem kratkoročno”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Zbog očekivanih podsticaja za najveću svjetsku ekonomiju dolar je oslabio prema drugim valutama, što podupire cijene nafte i ostalih sirovina, jer jača kupovnu moć imalaca drugih valuta, a time i potražnju za naftom.

Potražnja je narušena širenjem koronavirusa koje vlade širom svijeta pokušavaju da zaustave ograničenjem kretanja i mjerama izolacije.

Britanski premijer Boris Johnson odredio je u utorak da Britanci ostanu kod kuće, uvodeći ograničenja u svakodnevnom životu bez presedana u mirnodopskim vremenima.

Ponuda je, međutim, obilna zbog urušavanja dogovora vodećih proizvođača o ograničenju snabdijevanja kojim su se pokušale podržati cijene.

Dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih na čelu s Rusijom praktično je raskinut početkom mjeseca, jer je Moskva odbila predlog o dodatnom smanjenju zbog epidemije.

Snabdijevanje je prema predlogu tehničkog odbora OPEC-a trebalo da bude smanjeno dodatnih 1,5 miliona barela dnevno, pored već dogovorenih 1,7 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija sada planira da pojača izvoz, iako isporuke još nijesu povećane, rekli su u ponedjeljak izvori iz kompanija koje prate isporuke.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 24,73 USD, što znači da je pala 3,85 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...