fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle šestu sedmicu zaredom

Cijene nafte porasle šestu sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, nakon što su najveći svjetski proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija, odlučile da nastave sa ograničavanjem proizvodnje u septembru.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 1,4 odsto na 86,24 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,8 odsto na 82,82 USD.

Na oba tržišta cijene barela najviše su od sredine aprila ove godine, prenosi Hina.

Saudijska Arabija je u četvrtak produžila dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno do kraja septembra, ostavljajući otvorena vrata za još jedno takvo produženje nakon septembra.

Rusija je takođe odlučila da smanji izvoz nafte za 300 hiljada barela dnevno narednog mjeseca.

“S nastavljenim smanjenjem proizvodnje, predviđamo tržišni manjak od više od 1,5 miliona barela dnevno u septembru, nakon procijenjenog deficita od oko dva miliona u julu i avgustu”, naveli su analitičari UBS-a u bilješci klijentima.

Što se tiče potražnje, prema riječima zamjenika ruskog premijera, Aleksandera Novaka, nakon sastanka ministarskog panela grupe OPEC+, odnosno Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, globalna potrošnja nafte bi ove godine mogla da poraste za 2,4 miliiona barela dnevno.

Sastanak nije doveo do nikakvih promjena u politici proizvodnje tog naftnog kartela, no najavljeno je, da ako dođe do bilo kakvih tržišnih poremećaja, da su odmah spremni da reaguju.

U međuvremenu, službeni američki podaci govore o rekordnom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za 17 miliona barela, jer su izvoz i prerada sirove nafte u rafinerijama porasli na vrhuncu ljetne sezone putovanja, što ide u prilog poskupljenju nafte.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije