fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 81 USD

Cijene nafte porasle prema 81 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su utorak na međunarodnim tržištima prema 81 USD pod uticajem špekulacija da bi vodeći proizvođači mogli dodatno smanjiti snabdjevanje u narednoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podne bila viša 73 centa nego na zatvaranju trgovine u ponedjeljak i iznosila je 80,71 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 75,6 USD, prenosi Hina.

Fokus je tržišta još od prošle sedmice na redovnom sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji je neočekivano odgođen za četiri dana i umjesto u nedjelju biće održan u četvrtak.

Trgovci žele znati hoće li OPEC+ smanjivati snabdjevanje i u narednoj godini, možda još i više nego u ovoj, a nervozu su izazvale informacije o zahtjevima afričkih država o većim proizvodnim kvotama i o njihovom sporu sa Saudijskom Arabijom.

Pregovori su teški i veće su šanse da će važeći sporazum biti produžen nego da će grupa na tržište izbacivati još manje barela, rekli su u utorak za Reuters izvori u OPEC+.

“Ako ne doživimo neugodno iznenađenje, trgovci će pad cijena u proteklim danima vjerovatno tretirati kao priliku za kupovinu, posebno ako bude postignut dogovor o još značajnijem smanjenju snabdjevanja”, rekao je Tamas Varga iz PVM, misleći na sastanak OPEC+.

Podršku cijenama pružili su u utorak i slabiji dolar, očekivanja pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i prepolovljena proizvodnja na najvećim naftnim poljima u Kazahstanu zbog oluje.

Četiri analitičara procijenila su u Reutersovom istraživanju da će najnoviji sedmični izvještaji pokazati pad zaliha u SAD-u za oko dva miliona barela.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 1,41 USD, na 82,75 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...