fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 69 USD

Cijene nafte porasle prema 69 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, podržane smanjenim snabdijevanjem iz vodećih proizvođača i američkim sankcijama Iranu i Venecueli koje su blokirale njihov izvoz.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,65 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,14 USD višoj cijeni, od 60,44 USD.

Cijene podržava smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, prema dogovoru koji u fokusu ima smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno kako bi se snizile zalihe i podržale cijene, prenosi Hina.

“Smanjena proizvodnja grupe proizvođača OPEC-a i Rusije glavni je razlog dramatičnog oporavka cijena nakon pada od 38 odsto u posljednjem tromjesečju prošle godine”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Naftna tržišta su skoro zanemarila poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa OPEC-u na Twitteru da poveća proizvodnju kako bi zaustavio rast cijena.

“Činilo se u novembru da OPEC i najprije Saudijska Arabije udovoljavaju ponovnim zahtjevima Trumpa da povećaju proizvodnju nafte, ali sada su veće šanse da će se oglušiti na njegove tweetove”, naveli su analitičari Commerbanka u bilješci klijentima.

OPEC i saveznici sastaće se u junu kako bi utvrdili proizvodnu politiku. Reuters napominje da postoje “napukline u njihovom savezu”, napominjući da OPEC-ova čelnica Saudijska Arabija želi da produži smanjenje proizvodnje na cijelu godinu, dok je Rusija manje sklona produženju nakon septembra.

Cijene nafte podržavaju i američke sankcije Iranu i Venecueli, koje su blokirale izvoz, dodatno ograničavajući snabdijevanje tržišta.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 66,38 USD, što znači da je bila 77 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije