fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 41 USD

Cijene nafte porasle prema 41 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 41 USD, nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima iako još nijesu prebrojani milioni glasova.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,02 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,73 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 94 centa višoj cijeni, od 38,6 USD, prenosi SEEbiz.

Analitičari smatraju da bi Trumpova pobjeda podigla cijene nafte budući da je uveo sankcije Iranu i da podržava ograničenje snabdijevanje koje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice na čelu s Rusijom sprovode kako bi ih podstakle.

Najveći bi uteg naftnim, ali i ostalim finansijskim tržištima bilo osporavanje izbornog rezultata i dugotrajna neizvjesnost.

Pobjeda Joea Bidena blago bi pritisla cijene ili uopšte ne bi na njih uticala, budući da Trumpov protivkandidat podržava “zelenu” politiku i zalaže se za blažu politiku prema Iranu, smatraju analitičari.

Biden je rekao da je ubijeđen u pobjedu, dok je Trump uzvratio objavom pobjede, iako će prebrojavanje glasova u nekoliko saveznih država potrajati još nekoliko sati, a možda i dana.

“Potencijalna Trumpova pobjeda podstakla bi tržište nafte, jer bi OPEC+ mirno mogao nastaviti da ograničava proizvodnju, ne strahujući od skorašnjeg povratka na tržište iranske nafte”, objasnio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Tržišta dionica bila su nestabilna, a prinosi su na tržištima obveznica porasli jer brojanje glasova pokazuje da će izborni rezultat biti tješnji nego što su ankete prognozirale.

Cijene nafte podstiču i signali OPEC-a i Rusije da bi mogli razmotriti odlaganje planiranog povećanja proizvodnje budući da drugi talas koronavirusa koči oporavak potražnje za gorivom.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno, a od početka iduće godine trebalo bi da ograniče rezove na 5,5 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u utorak iznosila 38,44 USD, što znači da je porasla 2,55 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije