fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 30 USD

Cijene nafte porasle prema 30 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 30 USD, nakon što su najbogatije zemlje svijeta injektirale dosad neviđene iznose u ekonomiju kako bi zaustavile recesiju podstaknutu pandemijom koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,14 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 29,61 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,34 USD višoj cijeni, od 26,56 USD, prenosi Hrportfolio.

Cijene u ugovorima s terminima isporuke u maju porasle su 1,15 USD na 27,06 USD.

Širenje koronavirusa zaustavilo je aktivnosti u većem dijelu svijeta pa vlade nastoje podstaći ekonomije sve izdašnijim podsticajima, a centralne banke preplavljuju tržišta jeftinim dolarima kako bi olakšale teškoće s finansiranjem.

Iz anonimnih izvora saznaje se da bi Kina mogla usvojiti dodatne fiskalne podsticaje u vrijednosti od nekoliko hiljada milijardi juana (CNY), zbog prijetnje pada ekonomskih aktivnosti nakon četiri decenije kontinuiranog rasta.

Potporu cijenama pružila je i poruka američkog predsjednika Donalda Trumpa da će u odgovarajućem trenutku nešto preduzeti u vezi sa cjenovnim ratom Rusije i Saudijske Arabije.

„Niske cijene benzina dobre su za američke potrošače, ali štete naftnoj industriji“, kazao je Trump.

Saudijska Arabija i Rusija krenule su u bitku za tržišni udio nakon propasti sporazuma vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju snabdijevanja zbog smanjenja potražnje pod uticajem epidemije.

Rusija nije bila spremna da dodatno smanji proizvodnju, dok je Saudijska Arabija najavila povećanje proizvodnje na rekordna 12,3 miliona barela dnevno.

“Stvar je u tome da bi niske cijene mogle ozbiljno ugroziti američku proizvodnju iz škriljaca, a time i američku poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu”, rekao je analitičar Commerzbanka, Carsten Fritsch.

Kremlj je odgovorio da Rusija i Saudijska Arabija imaju dobre odnose kada se radi o naftnim tržištima i da Moskvi ne treba ničija intervencija.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije objavila kolika je u četvrtak bila cijena barela referentne korpe nafte njezinih članica. U srijedu je iznosila je 27,31 USD.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...