fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle na blizu 22 USD

Cijene nafte porasle na blizu 22 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na blizu 22 USD, s obzirom da su trgovce ohrabrile konkretne najave smanjenja proizvodnje u Kuvajtu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 21,91 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 17,01 USD, prenosi Hina.

“Nakon urušavanja cijena početkom sedmice, zbog kojeg su skoro svi na planeti saznali za probleme na tržištu nafte, najavljeno je nekoliko relevantnih aktivnih smanjenja proizvodnje sirove nafte”, objašnjavaju analitičari JBC Energy-a rast cijena na kraju burne sedmice.

U ponedjeljak je cijena barela za isporuke u maju prvi put u istoriji potonula u negativno područje, s obzirom da su ulagači bili spremni da prodaju naftu i po cijeni nižoj od nabavne, kako bi izbjegli troškove skladištenja.

Skladišni prostor postao je vrlo tražena roba zbog velike količine neprodatih barela. Vlade su širom svijeta ograničile putovanja i kretanje građana i zaustavile privredu kako bi uspostavile kontrolu nad širenjem koronavirusa.

Pad potražnje zbog zaustavljanja ekonomije natjerao je vodeće proizvođače predvođene Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da premoste stare nesuglasice i dogovore najveće smanjenje proizvodnje u istoriji, za 9,7 miliona barela dnevno.

Ove sedmice su konkretne korake najavile i SAD, a pažnju je u petak privukao Continental Resources, najveći proizvođač sirove nafte u Sjevernoj Dakoti, obustavom proizvodnje i obavještenjem pojedinim klijentima da neće isporučivati naftu, prema tvrdnjama upućenih izvora.

Državni zvaničnici tvrde da je ukupna proizvodnja već pala za oko 300 hiljada barela dnevno, pri čemu je početkom godine Continental u pojasu škriljaca Bakkenu proizvodio skoro 150 hiljada barela dnevno.

“Azerbejdžanski naftni projekt Azeri-Chirag-Guneshli takođe će od maja morati naglo smanjiti proizvodnju kako bi ispunio preuzete obveze iz sporazuma”, rekla su Reutersu četiri izvora.

S obzirom da se potražnja za naftom smanjila oko 30 miliona barela dnevno, odnosno 30 odsto, to još nije dovoljno da bi se tržište uravnotežilo, upozoravaju analitičari.

“Ukoliko se proizvodnja još više ne smanji, nafta se neće imati gdje skladištiti, što implicira prisilno zatvaranje na više lokacija”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy-a.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 15,23 USD, što znači da je porasla za 3,01 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije