fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle na 77 USD

Cijene nafte porasle na 77 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 USD, podržane pojačanom potražnjom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na početku ljetne sezone vožnje i procjenama trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti snabdjevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je nakon podne viša 77 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 77,03 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 72,79 USD, prenosi Hina.

U fokusu trgovaca bile su ove sedmice poruke vodećih proizvođača o snabdjevanju uoči redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika.

U aprilu OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju dodatnih 1,16 miliona barela dnevno kako bi uravnotežio cijene, a saudijski ministar energetike podigao je ove sedmice prašinu izjavom da bi trgovci koji špekulišu s padom cijena ponovo moglo doživjeti neugodno iznenađenje.

Trgovci su izjavu protumačili kao signal da će grupa ponovo smanjiti proizvodnju da bi potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak u četvrtak izjavio da, kako smatra, neće povlačiti nove poteze budući da su odlučili smanjiti snabdjevanje prije samo mjesec.

U srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se cijene energenata bliže “ekonomski opravdanim” nivoima, naznačivši takođe da OPEC+ možda neće mijenjati proizvodnu politiku u bliskoj budućnosti.

Podršku cijenama pružio je u međuvremenu snažan pad zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, gotovo 13 miliona barela, prema podacima vlade, signalizirajući snažnu potražnju na početku ljetne sezone vožnje.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 55 centi, na 76,94 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije