fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 105 USD

Cijene nafte porasle iznad 105 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 105 USD budući da je među trgovcima prevladala zabrinutost zbog procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) o smanjenom snabdijevanju ruskom naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 7,47 USD na 105,49 USD, dok je na američkom skočila 6,85 USD na 101,89 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je poslijepodne “ohladio” rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, 4,3 miliona barela, i znake napretka u pregovorima Rusije i Ukrajine o prekidu vatre.

Trgovci su se ponovo fokusirali na procjenu IEA-e da bi snabdijevnje ruskom naftom u aprilu mogla biti smanjena tri miliona barela dnevno zbog sankcija uvedenih ruskim kompanijama i bankama nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Snabdijevanje bi se time smanjilo trostruko više od potražnje koju pritišću visoke cijene, upozorila je IEA u izvještaju objavljenom u srijedu.

Tržište nafte nije reagovalo na odluku američke centralne banke Fed o podizanju ključnih kamatnih stopa za četvrtinu procentnog boda, koja je bila očekivana.

Raspoloženje su donekle poboljšali kineska najava podsticaja finansijskim tržištima i ekonomskom rastu i pad broja novozaraženih koronavirusom, budući da trgovci prognoziraju da bi epidemiološke mjere uskoro mogle biti ukinute pa će fabrike ponovo pokrenuti proizvodnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu stajao 104,06 USD, što znači da je poskupio 1,2 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SDT, Slavko Stojanović, Viši sud

Potvrđena optužnica protiv Stojanovića

Podgorica, (MINA) - Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koji je Specijalno...