fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle blizu 89 USD

Cijene nafte porasle blizu 89 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima blizu 89 USD budući da je ulagače prestrašio američki napad na ciljeve u Siriji, raspirivši bojazni od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 93 centa i iznosila je 88,86 USD. U gotovo istom iznosu poskupio je na američkom tržištu i barel s rokovima isporuke u decembru, na 84,12 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je na kraju sedmice uznemirio napad američkih borbenih aviona na skladišta oružja i municije u Siriji, Pentagon objašnjava da su uzvratili na napade paravojnih snaga koje podržava Iran na američke oružane snage od početka sukoba Izraela i palestinskog Hamasa.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je u četvrtak u Ujedinjenim nacijama da, ako izraelska ofanziva protiv palestinskog Hamasa ne stane, “vatra neće poštedjeti ni Sjedinjene Američke Drđave (SAD)”.

Strah od širenja sukoba na Bliskom istoku potpirio je i napad projektilima na dva egipatska grada na Crvenom moru, u kojem je prema neimenovanim izvorima i zvaničnicima ranjeno nekoliko ljudi.

Izraelske snage izvele su prošle noći najveći kopneni napad na blokiranu palestinsku enklavu Gazu od početka sukoba s Hamasom, nakon što je premijer Benjamin Netanyahu rekao da se još pripremaju za pravu kopnenu invaziju.

Sukob Izraela i Hamasa i oružani incidenti u regiji nijesu zasada direktno uticali na snabdijevanje naftom, ali mogući su poremećaji u isporukama iz Irana i ostalih velikih proizvođača u Perzijskom zalivu.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da bi u manje vjerovatnom scenariju obustave trgovine preko Hormuškog moreuza, kojim prolazi 17 odsto globalne proizvodnje nafte, cijene mogle skočiti 20 odsto.

Šanse za potražnju istovremeno su i dalje obavijeni neizvjesnošću.

Američka ekonomija je u tromjesečju porasla najbržim tempom u gotovo dvije godine, prema preliminarnim procjenama objavljenim u četvrtak, prkoseći tmurnoj situaciji u većem dijelu Europe.

Trgovci se pribojavaju da bi američka centralna banka na podatke mogla reagovati ponovnim podizanjem kamatnih stopa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupio 85 centi, na 91,68 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije