fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle blizu 88 USD

Cijene nafte porasle blizu 88 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 88 USD, podstaknute naznakama solidne potražnje, kao i nagađanjima da će Saudijska Arabija smanjivati snabdijevanje i u oktobru.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 1,1 USD nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 87,93 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,3 USD višoj cijeni od 84,83 USD, prenosi Hina.

Podršku cijenama pružala su u ovoj sedmici nagađanja da će vodeći svjetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjivati proizvodnju za milion barela dnevno, povrh već dogovorenog smanjenja iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+).

„I dalje očekujemo da će produžiti odluku o smanjenju snabdijevanja i da će se OPEC-ova nafta vratiti na tržište kada se cijene stabilizuju iznad 90 USD po barelu”, napisala je klijentima u bilješci u petak National Australia Bank.

Potpredsjednik ruske Vlade, Alexander Novak, saopštio je da je Rusija, druga najveća svjetska izvoznica nafte, već dogovorila sa saveznicima iz OPEC+ da će narednog mjeseca smanjiti izvoz nafte.

Potražnja bi trebalo da ojača, sudeći po padu komercijalnih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u pet od šest proteklih sedmica, prema istraživanju Ministarstva energetike i oporavku aktivnosti u kineskoj industriji u avgustu.

Indeks menadžera nabavke u kineskoj industriji prekoračio je u avgustu 50 bodova, nagovještavajući ponovni rast aktivnosti, pokazao je izvještaj Caixina i S&P Globala.

I OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuju da će Kina, najveći svjetski uvoznik, dati zamah potražnji do kraja godine.

“Proizvodnja bi u ostatku godine mogla biti tijesna, dijelom zbog relativno zdrave globalne potrošnje, a dijelom zbog Saudijske Arabije koja je odlučila da odredi prilično visok cjenovni prag”, procjenjuje Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 68 centi na 88,44 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije