fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale zbog slabe potražnje

Cijene nafte pale zbog slabe potražnje

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su u ponedjeljak zbog slabe potražnje usljed zaustavljanja aktivnosti u industriji i prestanka putovanja u sklopu nastojanja da se suzbije širenje pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala jedan USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 25,98 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 18 centi nižoj cijeni, od 22,45 USD.

Oslabljena potražnja zbog pandemije koronavirusa dolazi u vrijeme kada se naftno tržište suočava s neočekivanim ratom cijena između velikih proizvođača – Rusije i Saudijske Arabije, a bareli su preplavili tržište, prenosi SEEbiz.

Prezasićenost tržišta je toliko ekstremna da čak i regulatori u Teksasu prvi put u posljednjih skoro 50 godina razmatraju ograničenje proizvodnje.

Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju da pošalju posebnog izaslanika za energetiku u Saudijsku Arabiju, koji bi u toj zemlji radio na stabilizaciji svjetskog tržišta nafte.

Cijene nafte padaju već četvrtu sedmicu uzastopno, a od početka godine su potonule više od 60 odsto.

“Uprkos sumornim prognozama, cijene nafte mogu i dalje nastaviti da padaju. Cijene ni u kom slučaju nijesu dotakle dno”, naveli su iz PVM-a u bilješci klijentima.

Koronavirus, koji je u svijetu zarazio više od 325 hiljada ljudi i usmrtio više od 14 hiljada širom svijeta, poremetio je poslovanja, putovanja i svakodnevni život.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u petak cijena barela referentne korpe nafte njenih članica iznosila 28,57 USD, što znači da je porasla 1,84 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...