fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 93 USD

Cijene nafte pale prema 93 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 93 USD budući da je među ulagačima ponovo prevagnula zabrinutost za potražnje zbog mjera suzbijanja koronavirusa u Kini i podizanja kamatnih stopa u eurozoni i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijena barela na londonskom tržištu nakon podneva bila je niža 2,67 USD i iznosila je 93,07 USD. Na američkom tržištu barelom se u elektroničkoj trgovini trgovalo po 26 centi nižoj cijeni nego u petak, od 86,61 USD.

Američka tržišta bila su u ponedjeljak zatvorena zbog Praznika rada.

Na početku sedmice cijene je poduprla odluka Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njenih saveznika o blagom smanjenju proizvodnje u oktobru, za samo 100 hiljada barela dnevno.

“Odluka da se poništi septembarsko povećanje proizvodnje za 100 hiljada barela dnevno bila je više simbolična nego suštinski značajna”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

On je dodao da će trgovce natjerati da dvaput razmisle prije no što spuste cijene kao što su radili u posljednje vrijeme.

U utorak su se trgovci ponovo fokusirali na mjere suzbijanja koronavirusa u Kini i na očekivano podizanje kamatnih stopa u eurozoni i SAD-u koje bi moglo zaustaviti privredu i smanjiti potražnju za naftom.

Očekuje se da će ih Evropske centralne banke (ECB) značajno podići na sjednici u četvrtak. Američki Fed odlučivaće o kamatnim stopama 21. septembra.

“Tržište je saznalo vijesti iz OPEC+ i fokus se privremeno preusmjerio na ekonomske i inflatorne brige, s dva relevantna faktora, produženim zatvaranjima zbog koronavirusa u Kini i odluci ECB-a o kamatnim stopama u četvrtak”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Oni nesumnjivo potpiruju strah od slabe potražnje, dodao je Varga.

Zbog praznika u SAD-u Američki institut za naftu (API) i vlada objaviće sedmične izvještaje dan kasnije, danas ili sutra.

OPEC nije objavio koliko je u ponedjeljak koštao barel korpe nafte njegovih članica. U petak mu je cijena bila 99,22 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije