fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na 61 USD

Cijene nafte pale na 61 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 61 USD pod pritiskom očekivanja da će najnoviji podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazati rast zaliha, a dodatno je raspoloženje pritisnula sumnja da će vodeći proizvođači značajnije ograničiti snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61 USD, prenosi HRportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 86 centi nižoj cijeni, od 54,95 USD.

Trgovci su se fokusirali na predviđanja da će najnoviji izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha u prošloj sedmici, za skromnih oko 700 hiljada barela.

Pritisak na cijene stvaraju i procjene da vodeći proizvođači u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici u grupi nezavisnih, uključujući Rusiju, neće značajnije ograničiti snabdijevanje.

Trenutno je smanjuju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno.

Dok su OPEC-ovi službenici kazali da je značajnije ograničenje jedna od opcija za kojom bi mogli posegnuti, zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin rekao je da je prerano za razgovore o toj temi.

Analitičar Carsten Fritsch ocijenio je da cijene pritiskaju i “sumnje u pogledu OPEC+”.

Proizvođači će se sastati početkom decembra u Beču kako bi razmotrili proizvodnu strategiju.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 61,64 USD, što znači da je bila 51 cent niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije