fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na 103 USD

Cijene nafte pale na 103 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 103 USD budući da je rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podstakao zabrinutost za potražnju, a obnovljeno snabdjevanje iz Libije i Rusije ublažilo strahovanja od nedovoljnog snabdjevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila 3,88 USD niža nego u vrijeme zatvaranja u srijedu i iznosila je 103,04 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,79 USD nižoj cijeni, od 96,09 USD.

Cijene su proteklih dana snažno oscilirale, odražavajući prebacivanje težišta čas na slabiju potražnju čas na smanjeno snabdjevanje iz Rusije, prenosi SEEbiz.

U četvrtak je prevagnula zabrinutost za potražnju zbog podizanja kamatnih stopa kojima centralne banke nastoje obuzdati inflaciju, ali istovremeno koče ekonomski rast.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope u eurozoni pola postotnog boda, više nego što je bila najavila, pretpostavivši borbu protiv inflacije podršci posustaloj ekonomiji.

Trgovci su slabljenje potražnje iščitali iz rasta zaliha benzina u SAD-u u prošloj sedmici, 3,5 miliona barela, prema zvaničnim vladinim podacima, daleko većeg nego što se očekivalo.

“Potražnja za benzinom u SAD-u nikako da ubrza, i to na vrhuncu ljetne sezone putovanja”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Pritisak cijenama bilo je i veće snabdjevanje iz Libije. Nacionalna naftna korporacija (NOC) izvijestila je u srijedu da je nastavila proizvodnju na nekoliko naftnih polja, nakon prošlosedmičnog ukidanja ‘više sile’ na izvoz.

Ruski dobavljač gasa Gazprom ponovo je počeo slati gas u Evropu gasovodom Sjeverni tok 1, nakon završetka radova na održavanju. Gasovod je ključna snabdjevna ruta kojom u EU stiže više od trećine uvezenog ruskog gasa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu koštao 109,93 USD, što znači da je bio jeftiniji 34 centa nego prethodnog dana trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije