fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 75 USD

Cijene nafte pale ispod 75 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 75 USD, pod pritiskom pojačane zabrinutosti zbog nove varijante koronavirusa i sumnje u efikasnost vakcije u njenom suzbijanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,37 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 72 centa nižoj cijeni, od 70,95 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su prošle sedmice porasle na oba tržišta oko osam odsto, prekinuvši šestosedmični period pada, budući da se stišao početni strah od nove varijante koronavirusa koja je podstakla brojne vlade da ponovo ograniče putovanja.

“Cijene su u glavnim ugovorima bilježile pristojne sedmične dobitke, ali primjetno je da su trenutno još znatno ispod nivoa na kojima su bile prije omikrona”, konstatovao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Omikron je zabilježen u više od 60 zemalja i po ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije predstavlja “vrlo visok” globalni rizik, a neki dokazi upućuju na zaključak da vakcine nijesu djelotvorna zaštita.

I Univerzitet Oxford saopštio je da su vakcine na ispitivanjima pokazala slabiju zaštitu od omikrona.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigla je prognozu svjetske potražnje za naftom u prvom tromjesečju naredne godine, ali je potvrdila procjenu za cijelu godinu, procijenivši da će omikron tek blago uticati na svijet koji se naučio nositi s pandemijom.

OPEC i njegovi saveznici nedavno su potvrdili da će u januaru povećati snabdijevanje za 400 hiljada barela dnevno, uprkos omikronu, a proizvodnu će politiku ponovo razmotriti na sastanku zakazanom 4. januara.

Irački ministar nafte u nedjelju je izjavio da očekuje da će OPEC na tom sastanku potvrditi odluku o postupnom povećanju snabdijevanja u idućim mjesecima.

Tržište gotovo i nije reagovalo na najavu američkog ministarstva energetike s kraja prošle sedmice da će 17. decembra prodati 18 miliona barela sirove nafte iz strateških rezervi, u skladu s najavom iz novembra koja odražava nastojanja da se spuste cijene benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Trgovci će ove sedmice pomno pratiti i odluke američke, japanske, britanske i centralne banke eurozone o monetarnoj politici, koje bi mogle uključivati i obustavu podsticajnih mjera prije najavljenog roka.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranama objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u petak koštao 74,03 USD, što znači da mu je cijena pala 1,34 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije