fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 59 USD

Cijene nafte pale ispod 59 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 59 USD budući da su oskudni detalji o prvoj fazi trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine stišali optimistična očekivanja o poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

Na londonskom tržištu cijena barela je potonula 1,52 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,45 USD nižoj cijeni, od 53,25 USD, prenosi Hrportfolio.

Kasno u petak su SAD i Kina skicirale prvu fazu trgovinskog sporazuma i suspendovalii povećanje američkih carina, koje je trebalo da stupi na snagu ove sedmice. Postojeće carine ostaju na snazi, a zvaničnici obje strane smatraju da ih do postizanja dogovora čeka još puno posla.

“Na tržištu nafte vlada oprez u vezi s onim što slijedi budući da, između ostalog, nijesu riješena osjetljiva pitanja industrijske politike, prava intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Pad cijena anulirao je prošlosedmični skok, podstaknut najavom slanja dodatnih američkih vojnika u Saudijsku Arabiju i napadom na iranski tanker u Crvenom moru.

„Tržište čeka potencijalni odgovor Iranaca, pri čemu nemoć geopolitike da podrži rast cijena svjedoči o zabrinutosti za potražnju”, smatraju analitičari JBC-ja.

Pad cijena nijesu zakočile ni bojazni da bi dalja eskalacija duž sirijske i turske granice mogla uticati na proizvodnju ili izvoz iz Iraka. Nakon što su turske vojne snage prošle sedmice ušle na teritoriju Sirije, sirijska vojska je ušla u grad Tel Tamer na strateški važnoj raskrsnici, 30 kilometara od granice s Turskom.

Damask je poručio da time odgovara na turski napad na kurdsku policiju koji traje već pet dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela korpe nafte njenih članica u petak iznosila 60,95 USD, što znači da je porasla 2,24 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije