fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 58 USD

Cijene nafte pale ispod 58 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 58 USD pod pritiskom zabrinutosti za rast svjetske ekonomije i naftnu potražnju i povećanja zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, iznosila je 57,48 USD i zaključila je trgovanje u minusu 1,2 USD, prenosi HRportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 16 centi nižoj cijeni, od 52,48 USD.

Trgovce je zabrinuo podatak američke vlade o rastu zaliha sirove nafte prošle sedmice, za 3,1 milion barela, budući da se poklopio s naznakama slabosti u američkoj industriji.

Izvještaj Instituta za upravljanje nabavkom (ISM) pokazao je pad aktivnosti u američkom proizvodnom sektoru prošlog mjeseca na najniži nivo u skoro deset godina.

Na sumorne podatke iz SAD-a nadovezala se eurozona preko izvještaja kompanije Markit o stagnaciji ekonomije u septembru.

Tamas Varga iz PVM-a kazao je da je jednostavno nemoguće predvidjeti šta bi mogao da bude sljedeći značajan izvor podrške za cijene nafte, budući da je pažnja čvrsto fokusirana na stanje u ekonomiji, a ono uopšte nije ružičasto.

Potporu cijenama pružila je nada da bi SAD i Kina mogle da postignu napredak u rješavanju trgovinskih sporova, kao i podatak o padu proizvodnje nafte u SAD-u u julu.

Upravo su proizvođači u SAD-u najviše povećavali proizvodnju u posljednje vrijeme.

Stephen Innes iz AxiTradera kazao je da su trgovinski pregovori SAD-a i Kine sljedeće sedmice i dalje nepoznanica koja bi mogla da pruži potporu.

Razgovori kineskih i američkih predstavnika trebalo bi da budu nastavljeni za sedmicu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena barela korpe nafte njenih članica iznosila 58,72 USD, što znači da je pala 93 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije