fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 56 USD

Cijene nafte pale ispod 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 USD, nakon što su podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) neočekivano pokazali rast zaliha, iznova podstaknuvši strah od negativnog uticaja pandemije koronavirusa na potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,61 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 52,88 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su protekla dva dana podstakla očekivanja da će potrošnju u SAD-u pokrenuti mjere pomoći koje je najavio novi američki predsjednik Joe Biden kako bi se ublažile posljedice pandemije koronakrize.

Bidenov kabinet obećao je da će smanjiti emisiju ugljenika, a Biden je kazao da će među njegovim prvim potezima biti povratak SAD-a u Pariski sporazum o klimi i opozivanje dozvole za projekt naftovoda Keystone XL.

Nova američka uprava planira da prestane da izdaje dozvole za istraživanje nafte i gasa na državnom zemljištu.

Pažnju je privukao izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao da su zalihe u SAD-u prošle sedmice porasle 2,6 miliona barela. Analitičari su prognozirali da će pokazati pad zaliha od 1,2 miliona barela.

Službeni podaci američke vlade biće objavljeni u petak, s dva dana zakašnjenja, zbog praznika na početku sedmice i inauguracije predsjednika Bidena.

Cijene su bile i pod pritiskom rasta broja novozaraženih koronavirusom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte. Peking planira da nametne strogu obavezu testiranja za vrijeme Lunarne nove godine, kada se očekuje da će na put krenuti desetine miliona ljudi.

Šangaj je u četvrtak objavio informacije o prvim slučajevima lokalnog prenosa virusa u dva mjeseca.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila na svojoj internet stranici da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 55,75 USD, što znači da je porasla 90 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije