fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 40 USD nakon Trumpovog pozitivnog testa

Cijene nafte pale ispod 40 USD nakon Trumpovog pozitivnog testa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 40 USD nakon vijesti da je američki predsjednik Donald Trump pozitivan na Covid-19 i da nije postignut dogovor o novim podsticajima za američku ekonomiju.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 1,67 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,26 USD. Na američkom tržištu spustila se za 1,62 USD, na 37,10 USD, prenosi SEEbiz.

Američki predsjednik objavio je na Twitteru da su on i prva dama Melanija Trump pozitivni na Covid-19, što je podstaklo rasprodaje na američkim i evropskim berzama.

Vijest je produbila pad cijena na tržištima nafte, podstaknut neuspjelim pregovorima predsjednice Predstavničkog Doma Nancy Pelosi i Bijele kuće o novim podsticajima za američku ekonomiju, poljuljano koronakrizom. Ulagači smatraju da bi podrška podstakla i potražnju za energentima.

Dodatni pritisak stvara i veća ponuda članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u septembru, za 160 hiljada barela dnevno, prema Reutersovim proračunima.

Povećanje je uglavnom rezultat rasta snabdijevanja iz Libije i Irana, članica OPEC-a izuzetih iz sporazuma o ograničenju sabdijevanja koji su uskladili OPEC i njegovi partneri na čelu sa Rusijom.

Libijska proizvodnja je nakon ublažavanja blokade koju su uvele snage Libijske nacionalne vojske porasla brže nego što su analitičari očekivali, na 270 hiljada barela dnevno, saopštili su u četvrtak libijski izvori.

“Rizici vrebaju i na strani ponude i na strani potražnje. Vijest da su Trump i prva dama zaraženi Covidom-19 izoštrila je sliku i izazvala snažan pad cijena sve rizične imovine, uključujući i naftne terminske ugovore”, navode analitičari Commerzbanka.

Broj novih slučajeva zaraze Covidom-19 u svijetu premašio je 34 miliona i veći je za skoro dva miliona nego na kraju prošle sedmice.

U ovoj sedmici je premašena granica od milion smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom, te je nekoliko zemalja postrožilo ograničenja a razmišlja se i o zatvaranju, budući da širenje zaraze ubrzava. To brine trgovce zbog pritiska na potražnju za gorivom.

“Znalo se da će rast cijena nafte biti kratkog vijeka, s obzirom na sve izraženija strahovanja za globalnu potrošnju i rast proizvodnje članica OPEC+”, navodi Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Odvojeno je OPEC saopštila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u četvrtak iznosila 39,94 US, što znači da je pala 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije