fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 120 USD

Cijene nafte pale ispod 120 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene sirove nafte pale su u četvrtak ispod 120 USD, pod uticajem razgovora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i saveznika o mogućoj prodaji više barela iz rezervi, kako bi se umirila energetska tržišta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je 1,99 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 119,61 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,19 USD nižoj cijeni, od 112,82 USD, prenosi SEEbiz.

Raspoloženje na tržištima je obilježila zabrinutost zbog obustave izvoza ruske i kazahstanske nafte gasovodom CPC zbog oštećenja u oluji. Cijene su tako porasle oko dva USD, s obzirom na to da trgovci već dugo strahuju od nedovoljnog snabdijevanja.

Tokom dana pažnja se preusmjerila na signale da bi SAD i njihovi saveznici mogli koordinisano prodavati naftu iz strateških rezervi, kako bi stabilizovali tržišta i stišali strahovanja koja su još više raspirili ruska invazija na Ukrajinu i ruske sankcije Moskvi.

“Što se tiče zaliha za hitne slučajeve, o tome se razgovara, definitivno se razmatraju svi ti alati”, rekla je američka ministarka energetike, Jennifer Granholm, na konferenciji za novinare u sjedištu Međunarodne agencije za energiju (IEA) u Parizu.

Izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol, rekao je da su zemlje IEA ujedinjene u nastojanjima da radikalno smanje uvoz ruske nafte i gasa.

Barijera daljem rastu cijena bila je i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), čiji su zvaničnici Evropskoj uniji (EU) izrazili zabrinutost zbog predložene zabrane ruske nafte, rekli su izvori iz tog kartela.

Ulagači žele da znaju i u kojoj će mjeri Zapad pooštriti sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Analitičar Commerzbanka, Carsten Fritsch, smatra da sankcije vjerovatno neće u većoj mjeri uticati na tržište nafte jer vjerovatno neće uključivati naftni embargo EU, budući da mu se protive brojne zemlje uveliko zavisne od ruske nafte, poput Njemačke.

Još izrazitiji pad cijena nafte spriječio je podatak da su se američke strateške zalihe spustile na najniži nivo od maja 2002. godine, prema izvještaju američke vlade objavljenom u srijedu.

Zabrinutost za raspoloživo snabdijevanje potpiruje i spor napredak pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji odlaže povratak iranskih barela na tržište.

“Ako se Iranu u kratkom roku ne dopusti povratak na tržište, teško ćemo izbjeći dalji rast cijena, čak i iznad visokih vrijednosti kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme”, rekao je naftni broker PVM-a, Tamas Varga.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je u srijedu da su SAD i njegovi saveznici postigli napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, dodavši ipak da nijesu riješena sva sporna pitanja.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 116,94 USD, što znači da je bile veća 2,34 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije