fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioriteti država regiona osiguranje finansijske stabilnosti

Prioriteti država regiona osiguranje finansijske stabilnosti

Bečići, (MINA-BUSINESS) – Osiguranje finansijske stabilnosti i podsticanje održivog rasta su zajednički prioriteti zemalja regiona, saopštila je guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović.

Ona je na panelu u okviru Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, u Bečićima kazala da se region suočava sa brojnim izazovima, kao što su usporeni ekonomski rast, inflacioni pritisci, neizvjesna geopolitička situacija i klimatske promjene, ali i ostalim rizicima koji su još nedovoljno sagledani, a proizilaze iz ubrzanog razvoja tehnologije i vještačke inteligencije.

„Da bismo adekvatno adresirali ove rizike, koji prevazilaze granice pojedinačnih zemalja, potrebne su kvalitetne nacionalne politike, ali i snažan regionalni odgovor i zajednička akcija“, rekla je Radović.

Ona je na panelu guvernera centralnih banaka pod nazivom Kako u neizvjesnim vremenima održati stabilnost cijena i bankarskog sektora dodala da je CBCG kao svoj prioritet postavila izgradnju održivog i otpornog finansijskog sistema koji može da odgovori na savremene izazove i podrži ekonomiju u postizanju viših stopa rasta.

Radović je istakla da CBCG intenzivno radi na usaglašavanju regulatornog okvira sa relevantnim EU direktivama, kao i na jačanju institucionalnih i kadrovskih kapaciteta, te modernizaciji platnog sistema i što skorijem priključenju Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA).

Istovremeno, prepoznajući rizike koje donose klimatske promjene, CBCG radi na kreiranju politika koje promovišu implementaciju ESG standarda i ozelenjavanje finansijskog sektora, a takođe je snažno posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena.

U okviru panela, guverneri i viceguverneri iz sedam zemalja regiona govorili su, između ostalog, o uticaju mjera američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i Evropske centralne banke (ECB) na monetarne politike zemalja regiona, očekivanjima u vezi sa inflacijom i kamatnim stopama, stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, te o inovacijama u finansijskom sektoru.

Učesnici panela su se saglasili u ocjeni da je sprovođenje monetarne politike u zemljama regiona, u uslovima postojanja brojnih rizika, izuzetno zahtjevno, te da pojedinačne zemlje ne mogu samostalno dati adekvatan odgovor na kompleksne ekonomske izazove i rizike.

„Stoga je saradnja i koordinacija između zemalja regiona od suštinske važnosti za postizanje zajedničkih ciljeva i osiguranje prosperitetnijeg ekonomskog okruženja za sve građane“, ocijenjeno je na panelu.

Uz to, mjere fiskalne i monetarne politike moraju biti pažljivo kreirane i međusobno sinhronizovane, kako bi se osiguralo efikasno upravljanje rizicima, očuvala finansijska stabilnost i obezbijedili preduslovi za održivi ekonomski rast, poručili su visoki zvaničnici centralnih banaka zemalja regiona.

Okupivši veliki broj učesnika, i uz dužinu i kontinuitet trajanja, samit u Bečićima potvrdio je reputaciju jednog od najvažnijih regionalnih ekonomskih skupova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije