fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale drugu sedmicu uzastopno

Cijene nafte pale drugu sedmicu uzastopno

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte su pale ove sedmice, zbog raste zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i usporavanja rasta kineske ekonomije, koje može izazvati smanjenje potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela ove sedmice je pala 0,9 odsto na 79,78 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,1 odsto na 69,12 USD, prenosi Hr.portfolio.

Pad cijena nafte drugu sedmicu uzastopno posljedica je naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za crnim zlatom.

U trećem tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 6,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je najsporiji rast druge po veličini svjetske ekonomije od 2009. godine.

Ti podaci su podstakli zabrinutost da američko-kineski trgovinski rat počinje prigušivati rast.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je, zbog uvođenja carina i zaoštravanja finansijskih uslova u svijetu, smanjio procjene rasta svjetske ekonomije u ovoj godini sa 3,9 na 3,7 odsto.

MMF je smanjio procjene rasta SAD-a, Kine i Evrope u ovoj i narednoj godini, a zbog toga bi mogla oslabiti potražnja za naftom i ostalim energentima.

Pritisak na cijene nafte posljedica je podatka da su zalihe sirove nafte u SAD-u u ovoj sedmici porasle za 6,5 miliona barela.

Naftni analitičar u Petromatrixu Olivier Jakob kazao je da se zalihe povećavaju i da je to kontinuirani trend.

Nakon snažnog rasta krajem septembra i početkom oktobra, kada su dostigle najveće nivoe u skoro četiri godine, posljednjih sedmica cijene nafte klize.

Analitičar u švajcarskoj banci Julius Baer, Carsten Menke, rekao je da je činjenica da su se cijene na tržištu nafte kretale prebrzo i preintenzivno.

„Sada su niže oko osam odsto u odnosu na najveće nivoe u četiri godine i ponovo su ispod 80 USD. Čini se da se situacija na tržištima stabilizovala”, naveo je Menke.

Veći pad cijena zakočila su strahovanja da se iranski izvoz nafte, uoči stupanja na snagu novih američkih sankcija Teheranu, smanjuje brže nego što su neki na tržištima očekivali.

Sankcije iranskom naftnom sektoru stupaju na snagu 4. novembra, a kupci već prestaju ili smanjuju aranžmane sa iranskim dobavljačima sirove nafte.

Izvoz iranske nafte već je smanjen oko 1,5 miliona barela dnevno, što je milion barela dnevno manje od nivoa iz prve polovine godine.

Podršku cijenama pružaju i napetosti između SAD-a i Saudijske Arabije zbog ubojstva saudijskog novinara sa američkim državljanstvom Jamala Khashoggija, što bi možda moglo rezultirati nekim sankcijama protiv Saudijske Arabije.

U fokusu ulagača ponovo će biti kretanja zaliha nafte i proizvodnje u SAD-u, sa obzirom da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je broj naftnih postrojenja u SAD-u povećan za četiri, na ukupno 873.

Ubrzo se može očekivati rast američke proizvodnje, koja se kreće oko najvećih nivoa u istoriji.

Najčitanije