fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer se trgovci plaše da bi novi talas koronavirusa u Evropi mogao usporiti oporavak ekonomije od koronakrize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezervi.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice četiri odsto na 78,89 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,8 odsto na 76,1 USD, prenosi SEEbiz.

Pad cijena četiri sedmice zaredom nije zabilježen još od marta prošle godine, a još prije mjesec cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim nivoima u tri godine, a na američkom u sedam.

Pritisak na cijene posljedica je prijetnji Vašingtona da će posegnuti za naftom iz rezervi. Vlade grupe vodećih svjetskih ekonomija razmatraju predlog Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.

„Te su prijetnje u proteklim sedmicama snizile cijene nafte za oko četiri USD i trgovci su u cijene već uračunali povećanje ponude za 100 miliona barela”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

Ipak, smatraju i da bi prodaja bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom u petak i zbog vijesti o ponovnom brzom širenju koronavirusa u Evropi.

Austrija je postala prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni lockdown kako bi suzbila novi val zaraze koji bi mogao zaustaviti ekonomski oporavak regije od koronakrize.

I Njemačka, najveća evropska ekonomija, upozorila je da bi zbog koronavirusa mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.

“Tržište nafte i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije”, naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.

Tržišta nafte posljednjih dana koči i jačanje dolara, što smanjuje kupovnu moć imalaca ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Naime, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi šest najvažnijih svjetskih valuta porasla i prošle sedmice, četvrte zaredom, i to jedan dosto, pa je dostigla najviši nivo u posljednjih 16 mjeseci, jer bi zbog visoke inflacije američki Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

To bi, ipak, usporilo oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize, a time i potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka ekonomije, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih nivoa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza:Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U...