fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale

Cijene nafte pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer su američke kompanije prvi put u ovoj godini povećale broj aktivnih bušotinskih postrojenja, najavljujući dodatno povećanje proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,05 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,59 USD. U skoro identičnom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, skliznuvši na 52,67 USD.

Proizvodnja nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla je krajem prošle godine rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, potkopavajući raspoloženje na tržištu nafte, prenosi Hina.

Trgovci su se na početku sedmice usmjerili na podatak firme za energetske usluge, Baker Hughes, da su američke kompanije u prošloj sedmici prvi put u ovoj godini povećale broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

“Povećanje aktivnosti bušenja u SAD-u pritiska cijene”, naveli su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Oni su dodali da nema sumnje da su znatno niže cijene u četvrtom tromjesečju prošle godine prisilile proizvođače nafte iz škriljaca da ograniče proizvodnju.

“S obzirom da su od početka godine cijene značajnije porasle, a puno je izbušenih a nedovršenuih postrojenja, aktivnosti bušenja vjerovatno će se uskoro brzo oporaviti”, dodali su analitičari.

Pritisak na cijene nafte stvara i trgovinski spor SAD-a i Kine, koji se vjerovatno neće tako skoro završiti, a njegov negativan uticaj na kinesku ekonomiju sve se snažnije osjeća.

To skreće pažnju na potražnju za naftom, koja se u velkoj mjeri oslanja na Kinu i njene rafinerije.

Uprkos nastojanjima Pekinga da podrži zaduživanje i ulaganja, poslovni rezultati kineskih industrijskih kompanija pogoršani su u decembru drugi mjesec uzastopno, pa se nameće pitanje hoće li kineski uvoz nafte i ove godine rasti snažno kao i prošle.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je u odovjenom izvještaju objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 60,9 USD, što znači da je porasla 68 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije