fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice potonule su više od pet odsto, što je njihov najveći sedmični pad od jula, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice potonula je 5,7 odsto na 58,37 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,5 odsto na 52,81 USD, prenosi HRportfolio.

Najveći sedmični pad cijena od jula posljedica je obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. septembra.

Nakon napada proizvodnja je srezana za više od pet miliona barela dnevno ili pet odsto ukupne proizvodnje u svijetu, ali prošle sedmice službenici Saudijske Arabije izvijestili su da je proizvodnja sasvim obnovljena na 11,3 miliona barela dnevno.

To je odagnalo strahovanja ulagača od pada ponude na tržištima.

Analitičar u brokerskoj kući Forex.com. Fawad Razaqzada, kazao je da to što je Saudijska Arabija obnovila proizvodnju na ranije kapacitete prije nego što se očekivalo, znači da ulagači moraju iz cijena da uklone povećane rizike u vezi sa ponudom, brže nego što bi inače bio slučaj.

Pad cijena nafte posljedica je takođe slabih makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih ekonomija, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine i eurozone, koji ukazuju na usporavanje rasta, što bi moglo da izazove slabljenje potražnje.

Institut za upravljanje nabavkom (ISM) objavio je da je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u septembru skliznuo na 52,6 bodova, najniži nivo od polovine 2016. godine, dok je proizvodna aktivnost pala na najniži nivo u posljednjih deset godina.

Carsten Fritsch iz Commerbanka kazao je da se čini da se kriza u proizvodnom sektoru preliva i na do sada snažan uslužni sektor.

“To nije dobra vijest za potražnju za naftom. U konačnom, to smanjuje i potražnju za uslugama transporta”, upozorio je Fritsch.

Sa druge strane, podršku cijenama pružaju nedavno uvedene podsticajne mjere centralnih banaka SAD-a, Kine i eurozone.

Nakon slabih ekonomskih pokazatelja, očekuje se da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), već u oktobru još jednom da smanje ključne kamatne stope za 0,25 procentnih bodova, a neki analitičari procjenjuju da bi Fed mogao da smanji kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

Uz to, ulagači se nadaju da bi SAD i Kina uskoro mogli da postignu trgovinski dogovor, što bi pozitivno uticalo na cjelokupnu globalnu ekonomiju.

Podršku cijenama nafte pruža i smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera, ali i postupno smanjenje proizvodnje američkih proizvođača.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen već sedmu sedmicu zaredom, i to za njih tri, na ukupno 710, što je njihov najniži nivo od maja 2017. godine.

To pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove, jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Najčitanije