fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ostale na 67 USD

Cijene nafte ostale na 67 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 USD, podržane poboljšanim procjenama potražnje i ekonomskim oporavkom u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,02 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 63,32 USD, prenosi Hina.

Cijene su u ovoj sedmici podržale povećane procjene potražnje u ovoj godini, koje su objavile Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dodatnu podršku pružio je i podatak o padu američkih zaliha u prošloj sedmici 5,9 miliona barela.

Trgovce je ohrabrio i objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju skočio na godišnjem nivou 18,3 odsto. Nagovještaji oporavka stižu i iz SAD-a, iskazani u rastu prometa u maloprodaji u martu i smanjenoj nezaposlenosti u prošloj sedmici.

Podršku cijenama mogle bi pružiti i nove američke sankcije Rusiji, koja spada među najveće proizvođače nafte u svijetu. Vašington je sankcije opravdao navodnim ruskim miješanjem u izbore i hakovanjem.

Poboljšane procjene potražnje neutralizovale su zabrinutost usljed rasta novih slučajeva zaraze koronavirusa u drugim velikim ekonomijama. Broj zaraženih u Indiji dostigao je rekordno visok nivo.

Vodeći proizvođači istovremeno ograničavaju snabdjevanje, iako od maja planiraju donekle ublažiti ograničenja. Krajem aprila sastaće se ponovo kako bi razmotrili dalju strategiju snabdjevanja.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,48 USD, što znači da je porasla 1,09 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije