fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oslabile zbog ekonomskog usporavanja u Kini

Cijene nafte oslabile zbog ekonomskog usporavanja u Kini

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u utorak na međunarodnim tržištima, jer investitore brine kinesko ekonomsko usporavanje koje utiče na smanjenje potražnje tog najvećeg svjetskog uvoznika “crnog zlata”.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 84,2 USD. U Njujorku je barel pojeftinio 24 centa na 79,88 USD, prenosi Hrportfolio.

Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, smatra se ključnom za povećanje potražnje za naftom u ostatku godine.

No, njena usporena ekonomska aktivnost nakon pandemije covid-19 zabrinjava tržišta, a obećanja vlasti da će podržati oporavak za sada su ispod očekivanja, uključujući i slabije od očekivanog smanjenje ključne kamatne stope u ponedjeljak.

“Kineska ekonomska slabost stvoriće plafon za cijene nafte u ovoj godini, pogotovo jer se čini da Peking želi da izbjegne velike fiskalne podsticaje”, naveli su iz Eurasia grupe u svojoj bilješci za klijente.

Povećanu zabrinutost u vezi sa potražnjom predstavlja i mogućnost novog povećanja kamatnih stopa u najvećem svjetskom potrošaču nafte, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje zvaničnici američke centralne banke nijesu isključili zbog uporne inflacije.

U međuvremenu se očekuje da će SAD nastaviti da smanjuje zalihe. Preliminarna anketa Reutersa pokazuje da ekonomisti očekuju pad zaliha sirove nafte i benzina u prošloj sedmici.

​Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel korpe nafte njenih članica poskupio 1,12 USD na 87,58 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije