fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte nepromijenjene

Cijene nafte nepromijenjene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u srijedu mijenjale na međunarodnim tržištima, podržane neočekivanim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji je potisnuo u drugi plan zabrinjavajuće podatke iz američke industrije.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,83 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,68 USD, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinuo izvještaj Instituta za nabavku (ISM) koji je pokazao pad aktivnosti u američkoj industriji u septembru.

ISM-ov indeks spustio se na 47,8 bodova, najniži nivo u više od deset godina.

Ekonomisti povezuju posrtanje američke industrije s američko-kineskim trgovinskim ratom, koji koči cijelu svjetsku privredu.

Raspoloženje je malo poboljšano zahvaljujući izvještaju Američkog instituta za naftu (API) koji je pokazao pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici za 5,9 miliona barela.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su da će izvještaj pokazati njihov rast za 1,6 miliona barela.

„Situacija na tržištu odražava bitku dva suprotstavljena faktora. Cijene podržava nastavljeni pad zaliha u SAD-u, a pritiska ih zabrinutost zbog slabijih ekonomskih podataka i trenutno stišavanje napetosti na tržištu nafte”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Pažnja se sada okreće službenom izvještaju o američkim zalihama.

„Čak i ako američka Vlada potvrdi podatke API-a, podsticaj koji bi generisala ta brojka mogao bi brzo izblijediti, jer su globalna tržišta trenutno fokusirana na ekonomiju”, upozorio je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 59,65 USD, što znači da je pala 1,44 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije