fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 88 USD

Cijene nafte iznad 88 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad 88 USD budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američke ekonomije i znaci slabljenja potražnje za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 21 cent i iznosila je 88,23 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 83,03 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu trgovaca u četvrtak je bilo blago usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju, koje se ogledalo u godišnjoj stopi rasta od tri odsto. U četvrtom kvartalu iznosila je 3,1 odsto. Tromjesečno poređenje pokazuje upola nižu stopu rasta, od 0,4 odsto.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na znake posustajanja potražnje za gorivom, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prošloj sedmici, za 5,6 miliona barela, prema podacima Ministarstva energetike.

Skočile su i zalihe destilata, 5,1 milion barela.

“Izvještaj baš i ne signalizira zdravo stanje domaće potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, rekao je John Evans iz PVM-a.

Zalihe sirove nafte naglo su smanjene, za 7,3 miliona barela, uz skok izvoza.

Znaci posustajanja u SAD-u nadovezali su se na procjene da snabdijevanje naftom s Bliskog istoka nije ugroženo, s obzirom na zatišje u napetim odnosima Izraela i Irana, koji spada među vodeće proizvođače u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu poskupio 28 centi, na 88,45 USD.
(kraj) nar

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije